„Nechť Makyta zeroduje!“ aneb oficiální zpráva o objížďce Makyty

„Nechť Makyta zeroduje!“ aneb oficiální zpráva o objížďce Makyty

Od 18. ročníku dochází k trvalé změně trasy Špacíru. Z itineráře vypadává oblíbený vrchol ranních rozbřesků a večerních soumraků zvaný Makyta.

 

Průvodní kartička 2017

 

Nový úsek trasy, pracovně nazývaný objížďka Makyty, povede tudy: Papajské sedlo – U Čechů – Uherská – Valašská Kyčera, sedlo. Ti, kdož doposud proklínali Papajské sedlo pro strmý sestup a strmější výstup (v obou směrech), jistě svých nářků zanechají po prostudování průvodní kartičky. Změna se dotkne obou směrů pochodu.

Objížďkou Makyty vycházíme vstříc požadavku správy CHKO Beskydy na udržení klidu v tamější přírodní rezervaci. Zároveň tím odstraňujeme letitý problém, na který nás hnidopišští špacírníci upozorňovali od doby, co si našetřili na GPS navigaci – trasa Špacíru měla méně než 100 km. Jako orgové můžeme zase klidně spát (dokud nezeroduje Velký Javorník).

Objížďka Makyty bude vyznačena růžovými značkami, což je programový bod Strany růžových v nadcházejících volbách. Protažení trasy kvituje i ODŠ lobbující za opravdu drsný Špacír. Soumrak prosazuje pojmenování objížďky japonským termínem Tomydžura. A hluboký sestup vítají rovněž příznivci POT 09, neboť přispěje k oddělení zrna lezúňů od plev plazúňů.

Za pochopení děkují a na viděnou se těší
Orgové

 

 

Štítky

5 komentářů..

  1. Jura napsal:

    Ahoj, s bráchou jsme si trasu Špacíru prošli minulý víkend (tento víkend se nám to bohužel nehodilo.. :/ ) a chtěl bych poděkovat Orgům za přípravu trasy již týden dopředu! Trasa byla sjízdná místy, a to hlavně po řiti. Navíc mezi Lemešnou a Velkým Javorníkem si bude špacírník připadat jako něměcký soldat na východní frontě. Všude jen bláto a spadlý strom přes cestu. Takže ať se Vám to vydaří!

    • Šebík (org) napsal:

      We do our best.
      A na ten strom spadlý přes celý úsek Lemešná – Velký Javorník jsme obzvláště pyšní.

  2. Kuba napsal:

    To je škoda. Nabourává to „super logičnost“ celé trasy. Tahle forma ochrany přírody mi přijde úsměvná. Pár lidí, kteří projdou po turistické značce přece nijak nepoškodí přírodu. Špacír není B7.

    • Šebík (org) napsal:

      Hlavním problémem je hnízdění různých druhů ptáků, kteří zde v tomto období vyvádějí mláďata. A pokud jsou v tak citlivém období rušeni, příště nezahnízdí.

      • S.D.Gotrek napsal:

        takže už tam po minulém roce vlastně žádní nejsou ne?