18. Špacír je za námi aneb byla to vaše volba, tak nepyskujte!

18. Špacír je za námi aneb byla to vaše volba, tak nepyskujte!

Teď, s odstupem tří dní, je na čase zavzpomínat, zhodnotit a rozhodnout se, zda splnit něco málo z předvolebních slibů, či zda sezóna podkuřování volícím špacírníkům ještě nezačala, a tudíž je načase se na všechny ty sliby v tichosti vykašlat. Nebudu předbíhat a jen v bodech shrňme to nejdůležitější.

Špacír 2017 - Velký Javorník

 
Letošní ročník vskutku byl zlomový. Téma voleb, které určí směřování a charakter Špacíru v letech příštích, bylo nosné. Vítězství nacionálně orientovaného Soumraku křivé trajektorie Tomyho Vyndej bylo jednoznačné. Snad zapůsobil lídrův projev, snad lákala představa partyzána ozbrojeného halapartnou.

Za organizátory nutno říci, že jsme plynule navázali na minulé ročníky, v kterých již stabilně porušujeme své dvě hlavní zásady: 1) nepřehánět to s programem, bo je to náročné na přípravu, 2) nebuďme trapní. Proto oceňujeme, že se ze soucitu při brífinku občas zasmějete, abyste přerušili mrtvolné ticho, když všichni stejnak čekají na putující láhve se špacírovicí.

Předvolební brífinkPřesto apelujeme, ať chodíte na brífink i z jiných důvodů než jen z lásky k alkoholu a z touhy vidět organizátory hopsat na trampolínách. Pár relevantních informací se zde každoročně dozvíte. Navíc si můžete pořídit nové tričko či jiný šuvenýr. Právě nová emise triček byla nečekaným překvapením i pro nás, neboť jsme dva dny před akcí zjistili, že trička nikdo neobjednal! O to více děkujeme (zejména) potícím se příznivcům POT 09 za pomoc s likvidací starých zásob.

Jako již tradičně se zvýšil počet těch, kdo se zaregistrují a posléze zmoudří a nepřijedou, aniž by se omluvili. Pravděpodobnost, že těchto cca 30 lidí umřelo preventivně, aby nemuselo umřít na trase, je malá. Extrapolací dat z posledních let nám vychází, že na 73. ročník Špacíru přijedou pouze orgové. Ti budou sedět v Alcedu nad registračními archy čekajíc marně na Godota. Abychom tomuto předešli, podnikneme do budoucna příslušné kroky. Letošní hříšníky za trest zaregistrujeme na lechtivou seznamku Strany růžových.

Tradiční bylo také rozjíždění bufEETu, které se nikdy neobejde bez „A ku*va, zapomněli jsme na …“ Po vodě (2014) a vařiči (2016) to letos vygradovalo k pivu. Těšíme se na jubilejní ročník, kdy bufet stavět nebudeme. Zavedení EET původně nebylo míněno jako vtip – vskutku jsme jednu chvíli tápali, zda se nás tato sranda netýká. Což mne přivádí k další věci, kterou jsme zapomněli: vývěsní štít.

Zásadní změna trasy Špacíru byla iniciována CHKO, kdy po domluvě s její správou vynecháváme Makytu, vrchol oblíbený i proklínaný. Růžová objížďka kolem kaktusů i následující zelená na hřeben byly v cíli zmiňovány často, z čehož usuzujeme, že se líbily. Nad alternativami přemýšlíme. Zároveň můžete pod článkem navrhnout další vrcholy či úseky, které byste radši obcházeli údolím.

KyselicováníZatímco dříve se spekulovalo o tom, že trasa Špacíru má pod 100 km, nyní se houfně spekuluje o tom, že má přes 100 km. Toto kategoricky vylučujeme. Trasa, jakkoliv upravována či prodlužována, měla v zakřiveném časoprostoru vždy 100 km. A to s přesností na 16 desetinných míst!

Letošní počasí bylo milosrdné. Důkazem budiž fakt, že na trasu vyrazili i orgové, což se už pěkných pár let nestalo. Doda s Komárem došli do Makovského, kde plynule navázal lehce opivený Okšaj. Ten donesl pomyslnou štafetu do cíle. Když přidáme Šebíkovu procházku z Kohútky do Zděchova, dostáváme se na výtečných 176 km! Radost nám nekazí ani to, že výkon rozpočítáme mezi 4 lidi.

Petr Pleva s lezúňovicíVýkony špacírníků pak byly jako každý rok obdivuhodné. Rekord nepadl, leč nejlepší čas 15:46 Dalibora Šustka si zasluhuje zápis do síně slávy! A stejně tak 10. titul valašského lezúně Petra Plevy (na símku)! Největší úmrtnost si vyžádala nijak překvapivě objížďka Makyty a také Kohútka – hezké počasí, pivo a před vámi ďura jak do pekel, to nalomí nejednoho statečného. Záchranné vozy neměly moc napilno, chvála jejich řidičům.

Ať již plazúni či lezúni, pokud došli či se jinak teleportovali na základnu, čekalo na ně vřelé slovo a neméně vřelá a výtečná kyselice a zapomenuté basy piva. Strana růžových do dalších let navrhuje nahradit kyselici a pivo malinovkou a jahodovým pudingem. V kuloárech se hovoří o vyloučení strany ze špacírovské koalice.

Špacírníci na KohútcePo letech jsme se dočkali milého překvapení: všichni, kdo nedošli na Vsetín, se odhlásili, anebo se ozvali, že dojdou jako zombie! Tak to má být.

Krom tradiční sbírky sukovic, kterými jste podepřeli z východní strany skautskou základnu, zde zůstaly také stříbrné trekové hole a červená pláštěnka na batoh nalezená na trase. Stříbrné hole již svého majitele našly, sukovice jsou stále na místě. Pokud se majitelé do pátku nepřihlásí, stanou se tyto majetkem realizačního týmu.

Přátelé díky vám, že jste přijeli. Díky vám, že nám odpustíte. Díky všem, kdo přiložili ruku (či koště) k dílu. Těšíme se na vaše fotky, reportáže, komentáře…

Volná rozplavbaJiž teď naše mozky pracují nad dalším ročníkem, protože 19. Špacír se blíží a my neusínáme na vavřínech a neustále posouváme kvalitu této akce. Rok po volbách není třeba se přetrhnout s plněním slibů, a tak za rok natrefíte na víc objížděk, bahna, ošklivější počasí, frgály s příchutí projímadla, horší značení, studenou kyselici, dražší startovné a organizační tým, který za to vše může. Snad vás to odradí a my nebudeme mít celý květen zase výčitky svědomí z toho, kolik utrpení a bolesti jsme na téhle malé planetě způsobili.

A jestli přesto přijedete? Máte, co jste chtěli! Zejména pokud jste volili ODŠ!

 

Aktuálně není k dispozici žádná anketa

Špacírovské ráno

 

Štítky

Komentování je uzavřeno.