Poctivá rekapitulace čestného Špacíru 2022

Poctivá rekapitulace čestného Špacíru 2022

23. Špacír je bezpečně za námi. Aniž bychom vás chtěli dodatečně traumatizovat, jen se společně stručně ohlédněme, čeho všeho jsme se při letošní taškařici mohli nabažit. (Slovo nabažit má stejný slovní základ jako slovo bahno, že jo? Nebo aspoň bažina.)

 

Poctivá rekapitulace Špacíru 2022 | ŠPACÍR – 100 km / 24 h

 

Legenda praví, že jednou se na Špacír vydaly i Rychlé šípy. Sice při tom zabloudily do Trenčína a do Číny, ale po vítězoslavném návratu se s blahodějnou dobrolibostí Nadace Jaroslava Foglara zkušeně ujaly organizace (o čemž si můžete podrobně sami přečíst).

 

Rychlé šípy na podivném autostopu | ŠPACÍR – 100 km / 24 h

Téma ročníku se zrodilo z reálně existujícího komiksu „Rychlé šípy na podivném autostopu“. Pozn.: Obrázek výjimečně není upraven.

 

 

Předstartovní brífing

Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojerů, opravdu červený Červenáček a Rychlonožka prosvištěli brífingem a ještě si stihli vyměnit pár štiplavých poznámek s Dlouhým Bidlem a Štětináčem s krysou na rameni.

Tito dva plantážníci na sto honů čpící myšinou se na trasu vydali také. Každý, kdo Dlouhé Bidlo předešel, si mohl v průvodce vítězoslavně odškrtnout speciální okénko. Nejdůležitější ale bylo najít na trase zaběhnutého Bublinu!

Svou vzácnou návštěvou nás poctil světový Velmistr ve vyjímání ježka z klece za okres Vsetín, aby nám naživo předvedl svůj um. A co na to Jan Tleskač? Tleskal.

 

Brífing Špacíru 2022

 

 

Bahno, déšť a další tekutiny

Poněkud deštivé počasí a z něj (doslova) plynoucí bahno v takovém množství, jaké vám ani Babiš nedokáže slíbit, nezabránilo tomu, aby se na start postavilo 230 statečných špacírnic a špacírníků.

Cestou se mohli spolehnout na tradiční občerstvení v Makovském sedle v podniku zvící jméno U Plantážníka. Párky, nově hermelíny, frgály, čaj, rum, špacírovnice, laškovné banány a Kofilky našly plno spokojených žaludků.

Netoliko účastníci, ale i Rychlé šípy s Dlouhým Bidlem kvitovali přítomnost prodejního vozu z minipivovaru Pod Pralesem z Velkých Karlovic. Považujeme tento chmelový outsourcing za zdařený a napříště jej využijeme znovu.

 

Bufet U Plantážníka | ŠPACÍR – 100 km / 24 h

 

 

První a poslední pomoc

Pro ty, kdo nemohli hnout údem, ať už z přejedení či kvůli potížím pohybového aparátu, byl k dispozici záchranný vůz (jako) na zavolanou od Rescue SAR Morava. Za 24 hodin pomohl nejednomu nešťastníkovi, včetně majitelky hrozivě vypadajícího vyvráceného malíčku na ruce. Řidič poté své zážitky shrnul do čtivé reportáže.

 

pátek 23:45
Zaslechnuto klení a otázka, jestli jsem zdravotník. Na schodech Alceda se dotyčnému podařilo podvrtnout kotník. Napuchal, tak byla aplikována mast na zklidnění otoku a stahovací obvaz + pořízeno skupinové foto.

sobota 5:54
První hovor, který mne vytrhl ze sladkého (a zatím až příliš krátkého) spánku, a žádost o vyzvednutí na Soláni ze zastávky, že už neposlouchá kyčel + nohy dostávají křeče. Vysazen na vlakáči Vsetín.

sobota 6:16
Zrovna když jsem opouštěl Vsetín, tak volali další dva účastníci, kteří zlomeným hlasem žádali o vyzvednutí – shodou náhod také z již zmíněné zastávky. Oba nešťastníci trpěli zimou a vyčerpáním. Vysazeni na základně.

sobota 10:30
Výlet k Bufetu U Plantážníka, kde jeden z účastníků pojal pocit, že už toho tělo zažilo dost a po nedávné nemoci ještě není zcela v pořádku. Dopraven na základnu.

sobota 13:54
Volá mi účastnice, co potkala nešťastnici, které se podařilo spadnout tak špatně, že si obrátila malíček do L a pohmoždila prsteníček (který otekl ještě dřív než sundali prsten). Podařilo se jim dojít na Portáš, kde jsem slečnu vyzvedl i s jejím doprovodem. Vysadil jsem je na Vsetíně na pohotovosti (ale už nevím, jak to s ní dopadlo).

 

Záchranný vůz | ŠPACÍR – 100 km / 24 h

 

 

sobota 16:19
Další dvojice s žádostí o evakuaci z Makovského průsmyku s tím, že to asi podcenili a už mají dost a že to vlastně šli jako procházku. Nevěřím 🙂

sobota 16:20
Smutný telefonát od jednoho nemohoucího z Portáše, že už má jen jedno pohyblivé koleno a že to na dokončení nestačí. Nabrán cestou z Makovského průsmyku a všichni tři vysazeni na základně.

sobota 18:45
Hovor s prosbou, zda bych mohl přijet do Zděchova. Že viděl Filku a už se to nedá. Že má docela velký puchýř, ale že za 15–20 minut dojde ke koupališti (asi 1,5 km). Nechápu, jak to dokázal, protože tam, kde bývala pata, byl stržený puchýř o průměru cca 8 cm (nekecám). Tak jsme to trochu opláchli, nanesli desinfekční mast a překryli.

sobota 19:17
Mezitím volá dvojice, že už dále nemohou a jsou jen o jedno údolí dále – Huslenky, Kýchová. Ti trpěli naštěstí pouze vyčerpáním a zlomenou chutí pokračovat dále. Všichni tři vysypáni na základně.

sobota 22:41
Poslední žádost o vyzvednutí kdesi uprostřed divočiny. Že má hlad, vidiny a stahuje se k němu vlčí smečka (ve skutečnosti říkal něco o lupnutí v koleni cestou z Filky). Dovezen na základnu.

Stručně: 13 odvezených, 3 lehce ošetření , 1 převoz k lékařskému ošetření.

 

Potíže i drobné radosti

Nezastíráme, že vše šlo hladce. Například takový Mirek Dušín se vulgárně uřekl tolikrát, že okénko slušná mluva si v Modrém životě nevybarví pěkně dlouho. Taky jeden manžel se ztratil, čímž přidělal vrásky na čele manželce, nám i horské službě, ale zlobit jsme se na něj po sto úspěšných kilometrech opravdu nemohli.

Zatrolený Bublina, který si pustil pracky na Špacír a ztratil se, dovedl Šípákům pěkně potrápit nervy. Protože však byl zodpovědně proočkován, a tedy očipován, nebylo složité ho s využitím moderní trackovací aplikace vystopovat.

 

Bublina | ŠPACÍR – 100 km / 24 h

 

 

Šťastnější z účastníků, od kterých se nechal podrbat, se s Bublinou i vyfotili, čímž se zapojili do soutěže o nové, zcela funkční špacírovské tričko. Těšíme se, kde všude ve světě se v něm zvěčníte a pošlete nám pozdrav.

Jako úplnou novinku jsme do sortimentu šuvenýrů letos zařadili mapu celé trasy na hedvábném šátku. Pot moc nesaje, zato v nouzi poslouží místo lopuchového listu určitě dobře. K tomu na zájemce čekaly nové magnetky a reedice placek. Vše v naší šopě za předinflační ceny.

 

Respekt a uznání

Do cíle se se v limitu 24 hodin vrátilo 14 Valašských lezúněk a 63 lezúňů. Po sobotní půlnoci se přibelhalo ještě naprosto rekordních 19 zombií! Všem jim náleží náš obdiv a Červenáček dokonce smeká svou lodičku.

 

Valašští lezúni a plazúni | ŠPACÍR – 100 km / 24 h

 

 

Poděkování za účast a čestné a sportovní zápolení se sebou samým ale patří všem, kteří se odvážili vystartovat i přes opravdu nepříznivé srážkové a teplotní podmínky. Prostě chc*lo, byla kosa a vám to neva. Klobouček! (A lodička.)

Navíc jste se, jak je již vaším dobrým zvykem, postarali o kamarádskou atmosféru na trase i na základně. A ta nás baví opravdu nejvíc. Děkujeme všem, kdo čestně a poctivě obešli Makytu přesně podle průvodní kartičky.

Děkujeme za zaslané fotky a reportáže. Jednu fotogalerii sestavil Radovan Kocúrek (k prohlédnutí na webu města Vsetína nebo na FB), druhou jsme z různých zdrojů poskládali sami. Reportáž jsme sice zatím obdrželi jen jednu, nicméně je skvělá – Pavel Škabraha ji napsal za všechny. Pokud je vám to málo, dejte si ještě naši poctivou, v reálném čase psanou online reportáž.

 

Rekapitulace Špacíru 2022

 

 

Na (ne)viděnou…

Bahno ze základny je po dvou týdnech konečně vymeteno (i za pomoci dvou špacírnic a čerstvých Valašských lezúněk, které se v neděli nabídly pomoci s úklidem!), magnetky na ledničkách usazeny a nohy již zapomněly, jaké bylo vylopotit se na Filku a proklouzat se lesem plným slizu za Jahodným.

Je tedy čas naposledy poděkovat za bezvadnou atmosféru čestného Špacíru 2022 a pozvat vás, abyste si přijeli pustit nohy i na Špacír 2023…

5.–7. května, kdyby vás to zajímalo 😉

 

Boty | ŠPACÍR – 100 km / 24 h

 

 

Rekapitulace rekapitulace

Špacír 2022 pro vás připravili:

Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček, Rychlonožka, Haha Bimbiorgové
Gurťašéfkuchařka (a org)
Tloušťadoprava materiálu
Tomáš Heinclřidič záchranného vozidla
Ondřej BubaBublina
Milan PohlDlouhé Bidlo
Efka, Boriš, Bárta, Kwáča, Alena Linováhostesky na registraci a v šopě
Simona HlaváčováVelmistr vyjímání ježka z klece
František GregorJan Tleskač a tester aplikací
Krtekgrafické podklady
Anfiskazásobování
Martyn Kudláček

...a každý z vás
správa webu

 

 

Štítky

Komentování je uzavřeno.